info@erinniadesign.hu

Az álomfogóról

Az álomcsapdáról - Az álomcsapda története és jelentése

Erinnia Design
2021.03.27 14:40
Az álomcsapdáról - Az álomcsapda története és jelentése

Az álomcsapdáról 
Álomcsapda eredete, jelentése

Mi is az az álomcsapda? Honnan ered? Kik készítették először?
Miért örvend ilyen nagy népszerűségnek még ma is? 
Hogyan készül nálunk az álomfogó?

A hagyományos álomcsapda: az indián álomőrző

Az álomcsapda, más néven álomőrző az Ojibwe indián törzsi hagyományoknak köszönhető. Először ennek a törzsnek a tagjai készítettek álomcsapdát, később pedig más indián törzsek is átvették ezt a hagyományt. Az álomőrző egy nagy karikából készült tárgy, közepén pókhálóra emlékeztető fonattal, alján díszítéssel.

Az álomcsapda jelentése

Az álomfogó karikája a Napot szimbolizálja, amely minden egyes nap megtesz egy ívet az égen, majd újra és újra visszatér minden hajnalban, ezzel egy végtelen kört formázva.
A legenda szerint a kör közepén az álomőrző fonata csapdába ejti a rossz álmokat, amíg alszunk és a hajnal első napsugarával ezek a rossz álmok elillannak.

álomfogó

Az álomcsapda alján lógó díszítések eleinte tollakból, később a tollak mellett kavicsokból, színes gyöngyökből, fonatokból álltak. A lelógó tollak és az álomfogó fonatai a jó és kellemes álmokat segítenek elvezetni az álmodóhoz. Minden generáció új álomcsapdát készített magának, ez a feladat többnyire a nők dolga volt. Idővel nem új álomőrző készült, hanem a már meglévő aljához, oldalához illesztették a saját álomcsapdájukat, így az egymás alatt lógó álomcsapdák az egymást követő generációk jelképévé is váltak.

Az álomőrző készítése

Manapság az álomőrző már kezdi elveszíteni eredeti jellegét és leginkább a lakás dekorálására szolgáló álomcsapdák készülnek. Korábban jellemzően tollakkal díszített álomcsapdák voltak jellemzőek, azonban az idő előrehaladtával egyre népszerűbbé váltak azok is, amelyek már sokkal inkább hasonlítanak egy-egy falidíszhez vagy ajtódekorációhoz, mintsem az eredeti álomcsapdához.

Hogyan készül nálunk egy álomfogó?

Az Erinnia Design műhelyében készült álomcsapdák mindegyike páratlan, mert mindegyik álomcsapdából egyetlen darabot készítünk. Az álomőrző alapját rendszerint strapabíró fém vagy fa karika adja, amelyet textillel, organzával, szaténszalaggal vagy csipkével borítunk be, ezt követően pedig az álomcsapdát vagy "hagyományos" módon, körkörös fonalvezetéssel dekoráljuk vagy kézi horgolással díszítjük. Minden horgolt álomcsapdát igyekszünk más-más mintával készíteni. Az  álomfogó színvilágát elsősorban az elkészült horgolás színe és mintája dönti el. Alapvetően kétféle színvilágú álomcsapdát horgolunk: az egyik az egyszínű, jellemzően bézs, krém, szürke vagy fehér horgolt álomőrző, a másik pedig a színátmenetes, élénkebb, figyelemfelkeltőbb színek használatával készült álomfogó.

álomfogó készítése

Igen gyakran előfordul, hogy a kész álomőrző képét még nem látjuk pontosan magunk előtt, csak a meghorgolásra váró minta rajza fekszik az asztalon. Miután a horgolás elkészült, azt kis öltésekkel felrögzítjük az álomcálomfogó sapda karikájára és ezt követheti a színvilágának kialakítása, a díszítés véglegesítése. A dekorálását alapvetően szintén kétféleképpen alakítjuk. A hagyományos vonalat követve az álomőrző karikáját madártollakkal és adott esetben - ha az álomfogó stílusa és „hangulata” megkívánja - apróbb vagy nagyobb átmérőjű üveggyöngyökkel, fagyöngyökkel dekoráljuk. A gyöngyöket aprólékosan és stabilan rögzítjük a hosszú élettartam érdekében és azért, hogy a babaszobai álomcsapdák esetén a gyermek ne tudja leszakítani és megrágcsálni.
A másik, egyben az egyre népszerűbb megoldás álomcsapdák dekorálásakor, amit mi magunk is nagyon kedvelünk, az a szalagokkal díszített álomcsapda. Ez esetben az álomőrző karikájára szaténből, organzából készült szalagokat vagy csipkeszalagokat rögzítünk, majd a rögzítést követően megfelelő hosszúságúra vágjuk azt, hogy az álomfogó alsó része is minél „kecsesebb”, formásabb legyen. Egyre gyakrabban készítünk olyan színátmenetes álomcsapdát, amelynél nem pusztán az álomőrző karikájának belseje színátmenetes, hanem a szalagok színét is úgy választjuk meg és olyan sorrendben rögzítjük, hogy végül egy színátmenetes hatást érjünk el vele. Ugyanez igaz sokszor tollas álomcsapdák esetében is. Ilyenkor a megfelelő, egymással színben harmonizáló tollakat úgy függesztjük az álomcsapdára, hogy összességében színátmenetes hatást keltsenek.

Előfordul, hogy a végeredményt félkésznek érezzük, ilyenkor kerülnek fel a prémium minőségű selyemvirágok, amelyek erősen meghatározzák az álomfogó stílusát és hangulatát.

álomcsapda készítése

Legnagyobb méretű álomcsapdáink is az előző álomcsapdákhoz hasonló módon készülnek, annyi különbséggel, hogy az álomcsapda karikája lényegesen nagyobb átmérőjű, így a fonatok elkészítése vagy éppen az álomcsapda mintájának horgolása lényegesen időigényesebb folyamat. A nagyméretű álomcsapdákra igen sok díszítés fér, éppen ezért jellemzően inkább szalagokkal dekoráljuk és nem tollakkal, mert a tollakkal való dekorálás esetén a nagy mennyiségű toll igen könnyen összegabalyodik, ezáltal lényegesen rontva az álomcsapda szépségén és az összhatáson.

Milyen méretű álomcsapdákat készítünk?

Alapvetően a közepes vagy nagyobb méretű álomcsapdákat részesítjük előnyben, azonban legújabb álomcsapdáink elkészítésénél már törekedtünk arra, hogy azok is megtalálják a számukra tökéletes álomcsapdát, akiknek nincs nagy falfelületük az álomőrző felakasztására.
Álomcsapdáink többsége 22 vagy 25 cm-es karikára készül, az álomfogók hossza ez esetben 60 és 70 cm közötti, plusz az akasztó még 5 cm hosszúságú.
Nagyobb álomcsapdáink körátmérője 30 cm, az álomfogók teljes hossza pedig 80-90 cm közötti. Az extra méretű álomcsapdáink körátmérője 50 és 70 cm között változik, hosszuk pedig legalább 130 cm. A legújabb tollas álomcsapdáinkból már készült duplakarikás, kisméretű változat is, amelyek készítését folytatni fogjuk a jövőben is.

Milyen stílusú álomcsapdákat találhatsz nálunk?

Készítünk álomcsapdát babaszobába, erről egy külön blogcikket is írtunk, melyben a babaszobai álomfogókról olvashatsz! A babaszobai álomcsapdáink rendszerint a rózsaszín árnyalataiban készülnek a kislányok számára és a kék árnyalataiban kisfiúk számára.
Az egyik legnépszerűbb álomőrző kategóriánkat a letisztult, minimalista stílusban készült álomcsapdáink alkotják. A minimalista stílusú álomcsapdákat ide kattintva érheted el! Minimali stastílusú álomcsapdáink esetében az álomfogó alapját óarany színezésű karika alkotja, amelyre visszafogott színben kerültek szalagok és selyemvirágok. A fehér álomcsapdák kategóriájába azon álomcsapdákat gyűjtöttük össze, amelyeknél a fehér szín dominál vagy teljes egészében, vagy pedig az álomőrző egyéb, pasztell színeit a háttérbe szorítva.
Tollas álomcsapdáinkat azoknak javasoljuk, akik kifejezetten a hagyományos álomcsapdák stílusát követő álomcsapdákat keresnek, de a boltokban kapható, megszokott színvilágtól akár eltérő, merészebb és kifejezőbb színekben.
Szalagos álomcsapdáink bármelyike tökéletes választás lehet azoknak, akik szeretnék, hogy az otthonukat álomőrző díszítse, de allergiásak a madártollra és így le kellett mondaniuk az ilyen jellegű dekorációról.

Extra méretű álomcsapdáink pedig kifejezetten a szokatlanul nagy, feltűnő dekorációkat kedvelők számára lehetnek ideálisak.

Az álomcsapda használata, elhelyezése

Elűzi a rossz álmokat és gyönyörű dekoráció

Az álomcsapdát egészen a mai napig nagyon sokan azért akasztják az ágyuk fölé, hogy ezáltal segítsék őt a nyugodt alvásban. Éjszaka nyugtalanul alvó, sokat sírdogáló babák ágya fölé is helyeznek álomcsapdát, hogy megkönnyítsék a pici éjszakáját.
Viszont egyre többen vannak, akik egyszerűen otthoni dekorációs célra használják, szemet gyönyörködtető színvilága és a szalagok vagy tollak lágy, kellemes tapintása miatt.

A hálószoba vagy a nappali falára elsősorban a kisebb méretű álomcsapdát ajánljuk, ha azonban szeretnél valami igazán feltűnő és impozáns darabot, akkor Neked az óriás méretű álomcsapdáinkat javasoljuk. Az óriás méretű álomcsapdáink mellett a falra egyéb dekorációt nem feltétlenül kell elhelyezni, mert az álomcsapda önmagában látványosan „megtölti” a falfelületet élettel.

A legenda szerint minden egyes álomőrző elkészítése nagy nyugalmat és pozitív gondolatokat igényel, mert az álomcsapdának lelke van, amely átveszi a készítője energiáját. Azt, hogy ki miként használja szívesen az álomcsapdát, mindenkinek szíve-joga eldönteni.

Én egy dolgot ígérhetek biztosan: rendkívül nagy szeretettel és odafigyeléssel készítünk minden egyes álomcsapdát, így minden egyes álomcsapda boldog, örömteli pillanatok eredménye! :)

álomfogók

Kattints ide és nézd meg teljes álomcsapda kínálatunkat!