info@erinniadesign.hu

Álomfogó

Az álomfogók az ősi hiedelmek szerint őrzik a jó álmokat és elűzik a rosszakat :)
Nálunk minden álomcsapda páratlan és egyedi, kézzel készített kézműves alkotás !

Az álomfogó legendái és misztikuma

 

nagy álomcsapda bazsarózsával a tiszta,kék égen, óriás álomcsapda bazsarózsával díszítve

Az álomcsapda Lakota törzstől származó mítosza 

A történet szerint amikor a Föld még fiatal volt a Lakota törzs egyik szellemi vezetője egy magas hegyen járt, ahol megjelent neki Iktomi a nagy tanító egy pók formájában. Iktomi mesélt a sámánnak az álomfogókról. Elmondta, hogy hogyan néz ki és miből készül: kört formázó fűzfa karika, tollak, lószőr és kavicsok vagy gyöngyök. Felajánlotta neki, hogy megtanítja az elkészítését és amíg beszélt elkezdte fonni az álomőrző közepét, a hálót. Közben beszélt és az öreg figyelmesen hallgatta. Iktomi pedig elmagyarázta, hogy a kör az élet körforgását jelenti: az ember megszületik és csecsemőként gondviselésre szorul, aztán átlép a gyermekkorba ügyesebb lesz tanul és fejlődik, míg felnő és felnőttként döntéseket hoz, igyekszik teljes életet élni és végül megöregszik, amikor újra gondoskodásra szorul, ezzel pedig a kör bezárul.

Ám, Iktomi közben tovább szőtte a hálót, az élet minden egyes szakaszában az ember életét jó és rossz erők is befolyásolni igyekeznek, aki úgy dönt, hogy a jó erőkre hallgat, azt a megfelelő irányba vezetik, de aki a rossz erőknek enged, az megsérül és célt téveszt az életével. Tehát sok hatás éri az ember élete során, ezek jók és rosszak is lehetnek, de mindenkinek döntéseket kell hoznia, hogy melyekre hallgat. Az, aki jó erőkre hallgat és jó döntéseket hoz az összhangba kerül a Természettel és  Nagy Szellemmel. Miközben beszélt Iktomi szőtte a háló, ami kör széléről egyre bentebb és bentebb haladt a közepe felé. Mikor elkészült, átnyújtotta az öreg sámánnak és így szólt: "Nézd, tökéletes kör, de a közepén hagytam egy lyukat. Használjátok az ajándékomat, hogy a nagyszerű gondolatokat, a kiváló ötleteket, a jó álmokat és látomásokat elvezesse hozátok. Ezeket az álomőrző begyűjti számotokra és így segít benneteket. Minden rossz és gonosz hatás azonban a háló közepén levő lyukon távozik és így csak a jók maradnak."

A sámán visszatért a népéhez és mindent elmesélt. Megmutatta nekik az álomfogók készítését is, épp úgy, ahogy Iktomi neki tanította. A Sziúk eztán hittek benne, hogy az álomcsapda az életük hálója, hagyományosan az ágy fölé akasztották, hogy alvás közben begyűjtsön minden jó álmot, ötletet és útmutatást.

Az álomcsapda Ojibwe törzstől származó legendája

Az észak amerikai indián Ojibwe tözstől ered az álomőrző készítésének másik hagyománya. A legendáik szerint a törzs tagjainak az álmát a Pókasszony őrizte. Gondoskodott arról, hogy a rossz álmok elkerüljék az ojibwéket gyermekkoruktól fogva egészen a felnőtté válásig és csak a jó álmok, amelyek tanítanak és útmutatást adnak jussanak el hozzájuk. Ahogy telt az idő és a törzs egyre nagyobb és nagyobb lett, úgy egyre nagyobb területen éltek és a Pókasszony már nem ért el mindenkihez, hogy hálójával csapdába ejtse a közelgő rossz álmokat. Ezért először egy bölcs asszonynak tanította meg e misztikus tárgy készítésének a módját, aki aztán tovább adta tudását más indián asszonyoknak is.

A későbbiekben néhány indián törzsben elterjedt az a szokás, hogy a saját álomőrzőjüket néhányan nyíllal díszítették, amely számukra az erőt jelentette, szimbolizálta.

Az álomcsapda készítése és jelentése

Az álomőrzőket természetes anyagokból, készítették, fűzfából készült az álomcsapda karikája és ebbe vékony fonalakból laza hálót szőttek, ami a Pókasszony hálóját jelképezte. A hálót még gyöngyökkel, kövekkel díszítették és tették személyessé, az álomfogók karikájáról pedig tollakból készített fonatok lógtak. Az elkészült álomcsapdát a gyermek bölcsője felett helyezték el, hogy óvja és vigyázza az újszülöttet. Az indiánok által készített álomcsapdák kezdetben kis méretűek voltak és mivel természetes anyagokból készültek nem voltak tartósak, amikor az álomcsapda elkezdett "elfonnyadni" az jelezte, hogy a gyermek átlépett a felnőtt korba.

Az álomőrzőket a gyermekek ágya felé tették és hittek abban, hogy az kiszűri a rossz álmokat, amik összegyűlnek a hálóban, aztán pedig a hajnalban a Nap első sugarainak hatására távoznak onnan. A jó álmokat ugyanakkor a laza háló átengedi és azok a fonatokon keresztül eljutnak az álomfogó tulajdonásához. Az álomfogók karikája a Napot jelképezte és ahogy a Nap minden nap felkel és eloszlatja a sötét árnyakat,meleget és életet ad, úgy az álomfogó is megvéd a rossz álmoktól és minden hajnalban megtisztul azoktól.

Pánindián mozgalom idején az összetartozás jelképe lett

Kezdetben csak néhány másik amerikai indián törzs (cseroki, kajova ) vette át az álomfogók készítését az ojibwe törzstől, ám idővel egyre elterjedtebb és népszerűbb lett az indiánok között. Az idő múlásával és népszerűségének növekedésével a jelentése is megváltozott (1960-as és 1970-es évekre), egyre inkább úgy tekintettek rá, mint az indián nép egységének szimbólumára (pánindián mozgalom).

Az álomfogók: gyönyörű dekorációk

A 20. század végére és még napjainkban is nagy népszerűségnek örvend a Amerikában és Európában is, de már nem tulajdonítanak neki misztikus erőt, hanem inkább egy szép és impozáns dekorációt látnak benne az emberek. Ez nem is csoda, hiszen mára a készítésének az alapja és szimbolikája megőrizte  az eredeti indián hagyományokat,de egyre újabb és újabb formájú változatokat készítenek, emellett a természetes anyagok mellett vagy éppen helyett nagyon modern és változatos anyagok felhasználásával  készülnek. Így az álomőrző karikája fűzfa helyett lehet fém vagy fa karika. Az álomcsapda közepe ma már sokszor fonalból kézzel készül, akár horgolással is, ez a technika aprólékos és időigényes, de az eredmény gyönyörű és magáért beszél. Az álomőrző karikáját selyemvirágok, plüssfigura, fa dekor és természetesen selyem- és szaténszalagok, csipke, valamint tollak, termések is díszíthetik.

Meg kell említenem a vintage álomfogókat is, ezeket előszetettel használják esküvők dekorációjára, de akár a lakás nappalijába is romantikus hangulatot tudnak varázsolni.

 

Álomfogók babaszobába:

babaszobai álomfogók, álomfogó babaszobába, különleges dekoráció babaszobába

Ha pedig kivisszük őket a szabadba, akkor a szalagok táncra kelnek és szabadon szállnak:

nagy álomfogók a tiszta,kék égen: kék-barna álomfogó bazsarózsával, fehér szalagos, vintage álomfogó bézs virágokkal, óriási zöld álomcsapda

Tippek az álomfogók vásárlásához!

A hagyomány szerint az álomfogót az ágy felé szokták tenni, a közelébe annak, akinek az álmait őrzi  és így az  megvédi használóját a rossz álmoktól.

Nagyon sokféle méretben és stílusban találhatunk álomőrzőt. Elsőre talán nem tünik fontosnak az álomőrző mérete, de jobban belegondolva bizony akár meg is határozhatja, hogy hova kerülhet.

A legtöbb otthonban jól mutatnak a legfeljebb 30 cm ármérőjű karikával készült álomőrzők, persze csak akkor ha a színük, stílusuk jól illeszkedik ahhoz a helyiséghez, ahova kerülnek.

Ettől nagyobb álomfogók viszont már - mint egy igazi hercegnő - nagy igényekkel rendelkeznek, leginkább helyből kérnek sokat!  A 40 - 50 cm - es átmérőjű alapra készült álomcsapda bizony már hosszúságra is bőven egy méter felett van. Egy ilyen dekoráció már "betölti" a falat, ahova kerül. Ezért, főleg ha az álomfogót a szépsége miatt vásároltad meg és nem tulajdonítasz neki misztikus erőt, akkor azt gondolom, hogy megérdemel egy önálló és nagyobb helyet, ahol szépségével hozzájárulhat az otthonod hangulatához!


Hamarosan olvashattok az esküvői álomfogókról is! :)